fbpx

Ziekenhuis bevalling

In tegenstelling tot veel andere Westerse landen mag je in Nederland thuis bevallen. Echter, als er een medische noodzaak is, moet je wél in het ziekenhuis bevallen. Zonder complicaties heb je zelf de keuze waar je baby geboren wilt bevallen.

Poliklinsiche bevalling

Zonder medische indicatie mag je er toch voor kiezen om in het ziekenhuis te bevallen. Dit wordt een poliklinische bevalling genoemd. De bevalling wordt in dit geval begeleid door je eigen verloskundige. Je kraamverzorgende  assisteert.

Ziekenhuisbevalling met medische noodzaak

Een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak wordt ook wel klinische/medische bevalling genoemd. Een gynaecoloog is verantwoordelijk voor een klinische bevalling. Vaak begeleidt een klinisch verloskundige de bevalling, zij onderhoudt nauw contact met de gynaecoloog.

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een klinische/medische bevalling. Hieronder een paar veel voorkomende:

 • De ligging van je baby
  Je baby ligt niet in de ideale achterhoofdsligging, maar in een ligging waarbij de kans op complicaties groter is. De bekendste liggingsafwijking is de stuitligging.
 • Vroeggeboorte
  Als de bevalling voor de 37e week van de zwangerschap begint, spreek je van vroeggeboorte. Het kindje heeft dan na de geboorte namelijk extra medische verzorging nodig.
 • Keizersnede
  Voor de bevalling kan al bekend zijn dat een keizersnede nodig is.
 • Moeizame eerdere bevalling
  Als een eerdere bevalling moeizaam is verlopen, is de kans groter dat er bij de volgende bevalling ook complicaties optreden.

Meerling

Bij de bevalling van een meerling is de kans op complicaties groter.

  Voor vragen: 085-0250555  Bevalling/spoedlijn, 24/7 bereikbaar: +31 6 17 10 57 57  of mail: info@newcare-kraamzorg.nl