fbpx

Bevalling

De meeste bevallingen vinden plaatsen tussen week 37 en week 40 van de zwangerschap. Voor week 37 kun je ook bevallen, maar is je kindje wel te vroeg. Na de 42 weken is je kindje overtijd.

Voortekenen begin bevalling

Kort gezegd begint elke bevalling anders. Wel zijn er natuurlijk de algemene voortekenen die het begin van de bevalling aankondigen. Dat kan al enkele dagen vóór de bevalling.

Er zijn drie belangrijke voortekenen van het begin van de naderende bevalling:

  • Het begin van de weeën
  • Verlies van slijmprop
  • Vliezen breken
  • De volgorde kan natuurlijk per vrouw verschillen. Ieder vrouw is anders en dus ook ieder bevalling.

De weeën beginnen en zijn regelmatig

Tijdens de voorweeën – welke meestal in de nacht beginnen – trekt de baarmoedermond samen, wat het zachter maakt. Je kunt het vergelijken met menstruatiepijn of lage rugpijn. Na verloop van tijd komen die krampen regelmatig terug en worden ze ook krachtiger. Echte weeën zijn overduidelijk te herkennen.

Lees hier meer over weeën.

Verlies van slijmprop

De slijmprop heeft de afgelopen tijd je baarmoeder afgesloten. Het propje meet ongeveer twee tot drie centimeter en is te herkennen aan een taai, glazig uiterlijk. Die slijmprop verliezen kan overigens al dagen voor de bevalling plaatsvinden.

Vliezen breken

Het breken van de vliezen kan al ruim voordat weeën zich aandienen gebeuren. Maar het komt ook voor dat de vliezen pas tijdens de bevalling zelf breken. Vliezen breken gaat soms gepaard met een golf helder of roze vruchtwater. Maar meestal gebeurt het breken van de vliezen druppelend.

Andere symptomen dat bevalling nadert

Er zijn ook andere voortekenen dat het begin van de bevalling nadert. Je kunt je grieperig of vaag gaan voelen. Ook kun je te maken krijgen met diarree, zuurbranden en overgeven. Last hebben van zware rugpijn is ook een symptoom van een naderende bevalling. De pijn dient zich aan met tussenpozen. Mocht je midden in de nacht wakker worden en het ineens heel koud hebben, dan kan dat ook een voorteken zijn.

Je maakt zelf afspraken met je verloskundige, wanneer je hem/haar moet bellen.

Meer informatie over de bevalling

Wil je meer weten over de bevalling en wat er allemaal bij komt kijken? Bekijk dan onze onderstaande pagina’s eens.

  Voor vragen: 085-0250555  Bevalling/spoedlijn, 24/7 bereikbaar: +31 6 17 10 57 57  of mail: info@newcare-kraamzorg.nl